Tisztelt Lakosság!

Az új koronavírus (COVID-19) járvány legveszélyeztetettebb csoportja az idősek, elsősorban 60 év felettiek! Az ő egészségük, életük védelmében el kell érni, hogy az idősek otthonukon kívül ne érintkezzenek senkivel! Még a szomszéddal se találkozzanak!

AZ ÚJ KORONAVÍRUSÓL RÖVIDEN

A COVID-19 fertőzés fő forrása az emberről-emberre való terjedés, mely jellemzően cseppfertőzéssel és a fertőzött váladékokkal történő direkt vagy indirekt kontaktussal történik:

o köhögés, tüsszentés által levegőn keresztül

o kézre került nyál, tüdőből vízpára révén szinte mindenen keresztül, amihez a fertőzött személy keze hozzá ér.

A betegség lefolyása (minden életkor átlagában – az időseknél eltolódik a súlyosabb felé):

o Enyhe vagy közepes: az esetek 80%-ban
o Súlyos: az esetek 14%-ban
o Kritikus: az esetek 6%-ban (légzési elégtelenség, sokk, többszervi elégtelenség)

SEGÍTSÜK AZ IDŐSEK ÉLETÉT! Az idősek másokkal való érintkezésének elkerülése csak akkor valósulhat meg, ha a fiatalabbak segítik az életüket.

Szervezzék meg és intézzék helyettük a napi bevásárlást – étel-ital, kiemelten a zöldség és gyümölcs, higiéniás áruk! Menjenek el helyettük gyógyszertárba, váltsák ki a gyógyszereiket! Ellenőrizzék minden nap, hogy minden rendben van-e velük! Telekommunikációs eszközökkel, zárt ajtón keresztül, vagy legalább 2 méter távolságból az ajtó előttről tartsák velük a kapcsolatot, beszélgessenek velük!

Fontos: a szabadban lét, szabad levegőn séta, kertészkedés ajánlott – de csak egyedül!

Kérjük azon idősebb lakosainkat, akiknek nincs segítsége, hogy keressék telefonon keresztül bizalommal a hivatal munkatársait, akik segítséget fognak nyújtani az alapvető feladatok ellátásában!

A hivatal telefonszáma: 0678/454-064, illetve 0678/454-065.